Dobrodošli na web stranice župa Baćina i Plina-Stablina. I na ovaj se način želimo približiti svima Vama i pokazati Vam što se sve događa i što sve planiramo učiniti u našim zajednicama. Otvoreni smo za sve Vaše prijedloge i komentare.

Svako dobro!

 

NAJAVE

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86 

Brojač posjeta

Posjete Sadržajima : 751861


14.05. PDF Ispis E-mail

Na današnji dan 1892. fra Lujo Marun je u Biskupiji kod Knina pronašao dio kamene trojne pregrade s Pralikom Gospe Velikoga Zavjeta.

 

Gradnja crkve u kojoj je pronađen najstariji marijanski lik u hrvatskoj umjetnosti, započela je u 9. stoljeću, ali ju je dovršio tek hrvatski kralj Zvonimir. Pralik Gospe Velikoga Zavjeta izrađen je u 11. stoljeću. Evo i opisa tog izuzetnog spomenika vjernosti Hrvata Majci Božjoj. Na ravnoj plohi nalazi se Pralik Gospe, koja drži ruke na prsima s dlanovima okrenutim prema van. Oko glave je aureola, a preko ramena prebačen plašt. Urezan je križ iznad glave i iznad čela. Ispod Pralika Gospe je luk na kojem je latinski natpis. "SALVE REGINA SALVE VIRGO" ili hrvatski - Zdravo Kraljice, zdravo Djevice.

 

Stoljećima kasnije s Gospom Velikoga Zavjeta započela je duhovna obnova pod nazivom Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata. Slavlje je počelo 1976. na Gospinu otoku u Solinu. Tom prigodom Pralik je odliven u srebru i zlatu te se čuva u solinskoj crkvi Male Gospe. Slavlje trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata nastavljeno je u Biskupiji kraj Knina, a završilo je 1984. u Mariji Bistrici.

 

Izvorni kameni romanički zabat oltarne pregrade iz crkve sv. Marije u Kninu, čuva se danas u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Nakon uspostave Vojnoga odrinarijata Republike Hrvatske, Gospa Velikoga Zavjeta postala je njenom zaštitnicom, te zaštitnicom hrvatskih branitelja.

 

A na kraju ove priče evo i djela jubilejske molitve Gospi velikoga zavjeta, kardinala Franje Kuharića:

Presveta Bogorodice i Majko naša!

Kraljice Hrvata, najvjernija Odvjetnice Hrvatske!

Izručujemo Ti, posvećujemo Ti narod i Crkvu Hrvata.

Povjeravamo se Tvojoj zaštiti.

Umnoži nam vjeru, učvrsti nadu,

ojačaj našu ljubav da prolazimo zemljom čineći dobro,

da ustrajemo u pradjedovskoj vjernosti Petrovu Nasljedniku

u zajedništvu Katoličke Crkve.

Najvjernija odvjetnice Hrvatske, to Te molimo!

Amen!